Пиеролапитек

На 19.11.2004 година екип археолози оглавяван от испанският археолог Салвадор Моя-Сола обявиха, че са открили в Каталуния сензационна находка – останки от примат, който според тях принадлежи към т.нар. “липсващо звено” в еволюцията на човека. До днес са намирани вкаменелости на маймуни, за които се счита, че са предшественици на хората и на праисторически хора, който в резултат на еволюцията са се превърнали в homo sapiens. Но съществото, което е свързвало тези два етапа и е притежавало особености характерни както за маймуната, така и за човека, не бе известно на науката. Това е и основната причина теорията на Чарлз Дарвин да не е доказана докрай.

Намерената в Испания полумаймуна-получовек е наречена Каталунски Пиеролапитек (Pierolapithecus catalaunicus), или на кратко – Пау. Възрастта му е 13 милиона години. Той е приличал доста на съвременно шимпанзе – умеел е както да се катери по дърветата, така и да ходи по земята на два крака. Ръстът на Пау е бил около 1,20 м., а теглото му – 35 кг.

Находката е толкова фундаментална, че може би е най-голямото откритие в историята на антропологията, защото според екипът от испански учени този хоминид се явява прародителя на шимпанзетата, горилите и хората .

Източник : http://www.factor-news.net