Торта Павлова

Фини целувчени блатове, царевично нишесте, сметана и свежи плодове. Торта “Павлова” е създадена в чест на известната балерина Анна Павлова и изящният й и ефирен вид напомня красотата на танца. Сладкишът е създаден по време на турне на знаменитата балерина в Нова Зеландия. През 1926 руската прима отсяда в новозеландския хотел Уелингтън и главният готвач приготвя десерт в  нейна чест. Версията на австралийците е, че няколко години след смъртта на известната руска балерина Анна Павлова (1881-1931), управителката на хотела , в който звездата отседнала през 1929г. по време на турнето си, дала задача на главния готвач да приготви лек десерт за следобедния чай. След няколко седмици на всякакви опити, които били дегустирани от персонала, готвачът приготвил торта с белтъчени блатове, покрита с бита сметана и пресни плодове. Сладкишът допаднал на всички, а едно момче от персонала възкликнало „Оооо, въздушен е като Павлова!“. Така и се родила тортата “Павлова” според австралийците.

Затови и дълги години Австралия и Нова Зеландия водеха спор коя от тях е родината на известния сладкиш. Преди време обаче новозеландците изпревариха категорично  съперниците си, след като излезе новото онлайн издание на Оксфордски речник. В него пише, че рецептата за десерта, кръстен на легендарната руска балерина Анна Павлова, е била публикувана преди 83 години в книгата Davis Dainty Dishes, издадена в Нова Зеландия.

Австралийците бяха убедени, че именно те са приготвили за първи път „Павлова” през 1935 г., дори приписваха заслугите на готвача Берт Саше. Но сега се изясни, че първото споменаване на тортата в Австралия е било в края на 30-те и началото на 40-те години.

Източник: http://www.jivotatdnes.bg/