Уилям Лампорт – Истинският Зоро

Уилям Лампорт (1615-1659) – ирландец,авантюрист, пират, шпионин и борец за свобода. Той действително е преживял забележителни приключения, но не във филм или роман, а в живота.

Уилям Лампорт е син на заможен търговец от Уексфорд и дете-чудо. На 12 години е изпратен в Лондон, за да получи частно образование. На 13 е вкаран в затвора по обвинение за държавна измяна. След мистериозно бягство попада в плен на пирати и след това става един от тях. 2 години обикаля моретата и участва на страната на французите при обсадата на Ла Рошел (1628 г.). До двадесет и петата си година е протеже на испанския пръв министър, граф-херцога на Оливарес, пропътува по-голямата част от Европа и научава 14 езика. Вероятно изиграва съдбоносна роля по време на историческата битка при Нордлинген (1634 г.) и променя хода на европейската история. Близо е до Ришельо, Бъкингамския херцог, испанския крал Филип IV.

След скандална афера с млада аристократка от испанския двор е изпратен като шпионин в Мексико, където през октомври 1642 г. е арестуван от инквизицията, защото подготвя бунт, целящ премахване на робството и създаването на независима мексиканска държава. Бягството му от затвора през нощта на 25 декември 1650 г. е толкова дръзко и умело замислено, че веднага плъзват слухове за свръхестествената намеса на демони, но пак го хванали и изгорили на клада. Води се за предтеча на мексиканската борба за независимост. През 1872 г. мексикански генерал от запаса съчинил романизираната му биография. Американският журналист от ирландски произход Джонстън Маккъли се вдъхновил от тази романтична история и през 1913 г. пуснал своя роман “Проклятието на Капистрано”, където доукрасил въпросния герой, надянал му черна маска и прозвището Зоро, поставил в ръката му хладно оръжие и го пуснал на кинаджиите и публиката. Животът и приключенията на този пират, еретик и шпионин се оказват по-странни и по-необикновени от всяка измислица.

Останалото е легенда…легендата за Зоро!